Introduktion

TIG (Tungsten Inert Gas) svetsning, även känd som GTAW (Gas Tungsten Arc Welding), är en mycket mångsidig och exakt svetsprocess som har vunnit popularitet för sin förmåga att skapa starka och estetiskt tilltalande svetsar. TIG-svetsning, som utvecklades på 1940-talet, har utvecklats till att bli en av de mest föredragna metoderna för att sammanfoga metaller, och erbjuder många fördelar jämfört med andra svetstekniker. Den här artikeln fördjupar sig i grunderna, fördelarna och tillämpningarna av TIG-svetsning. Klicka här tigsvets

Förstå TIG-svetsning

TIG-svetsning innebär användning av en icke-förbrukningsbar volframelektrod för att producera en elektrisk ljusbåge, som genererar den nödvändiga värmen för att smälta metallen som ska svetsas. Till skillnad från andra svetstekniker kräver TIG-svetsning inget flussmedel för att skydda den smälta metallen. Istället används en inert gas (vanligtvis argon) för att skydda svetsen från atmosfärisk förorening, vilket säkerställer en ren och exakt svetsbassäng.

TIG-svetsprocessen är mycket kontrollerbar, vilket gör att skickliga svetsare kan skapa intrikata och exakta svetsar på en mängd olika material, inklusive rostfritt stål, aluminium, koppar och titan. Det används i stor utsträckning i industrier där estetik, styrka och precision är av yttersta vikt, såsom flyg-, bil- och konstnärligt metallarbete.

Viktiga fördelar med TIG-svetsning

 1. Rena och exakta svetsar: Den icke förbrukningsbara elektroden och inertgasskärmen ger en kontrollerad miljö för svetsning, vilket resulterar i rena och visuellt tilltalande svetsar. Detta är särskilt viktigt vid arbete med ömtåliga eller synliga delar.
 2. Minimal värmetillförsel: TIG-svetsning möjliggör exakt kontroll av värmetillförseln, vilket minskar risken för distorsion eller skevhet i tunna material. Denna egenskap är särskilt värdefull när man arbetar med värmekänsliga metaller.
 3. Mångsidighet: TIG-svetsning kan användas med olika metaller, tjocklekar och fogkonfigurationer. Dess anpassningsförmåga gör den till ett perfekt val för intrikata och mångsidiga svetsprojekt.
 4. Brist på flussmedel: Frånvaron av flussmedel eliminerar behovet av eftersvetsrengöring eller borttagning, vilket sparar tid och ansträngning i svetsprocessen.
 5. Ingen fyllnadsförorening: Eftersom tillsatsmaterialet tillsätts separat, finns det minimal risk för förorening av tillsatsen, vilket resulterar i starkare och mer tillförlitliga svetsar.

TIG-svetsprocess

TIG-svetsning innebär en serie exakta steg för att säkerställa bästa resultat:

 1. Installation av utrustning: TIG-svetsutrustningen inkluderar en strömkälla, en volframelektrodhållare, en skyddsgasförsörjning och en svetsbrännare. Brännaren håller volframelektroden, som förblir konstant under hela svetsprocessen.
 2. Materialförberedelse: Korrekt rengöring och förberedelse av basmetallerna före svetsning är avgörande för att säkerställa en föroreningsfri svets. Att ta bort eventuella föroreningar, rost eller oljor är avgörande för framgångsrik TIG-svetsning.
 3. Ljusbågsinitiering: Svetsaren initierar den elektriska ljusbågen mellan volframelektroden och basmetallen genom att kort röra volframet mot arbetsstycket och sedan dra bort det något för att upprätta bågen.
 4. Svetsteknik: Svetsaren måste bibehålla en konsekvent båglängd och färdhastighet för att skapa en jämn och jämn svetssträng. Exakt kontroll av brännarens vinkel och tillsats av tillsatsmaterial (om så krävs) är avgörande för en lyckad svets.

Tillämpningar av TIG-svetsning

TIG-svetsning finner omfattande tillämpning i olika industrier, såsom:

 1. Flyg: TIG-svetsning används ofta inom flygindustrin för att sammanfoga lätta och värmekänsliga material som aluminium och titan, vilket säkerställer den strukturella integriteten och säkerheten hos flygplanskomponenter.
 2. Fordon: TIG-svetsning används inom bilindustrin för tillverkning av avgassystem, chassikomponenter och andra kritiska delar som kräver precision och styrka.
 3. Konstnärligt metallarbete: Den exakta kontrollen och det estetiskt tilltalande resultatet av TIG-svetsning gör det till ett föredraget val för att skapa konstnärliga metallskulpturer och dekorativa element.
 4. Elektronik: TIG-svetsning används vid elektroniktillverkning för att sammanfoga ömtåliga komponenter utan att skada dem med överdriven värme.

Slutsats

TIG-svetsning utmärker sig som en mångsidig, exakt och pålitlig svetsprocess som tillgodoser kraven från olika industrier. Dess förmåga att skapa rena och visuellt tilltalande svetsar, tillsammans med dess anpassningsförmåga till ett brett utbud av material, har säkrat sin plats som en föredragen svetsteknik bland skickliga svetsare. Oavsett om det är inom flyg-, bil- eller konstnärssfären, fortsätter TIG-svetsning att spela en betydande roll för att skapa högkvalitativa, robusta och estetiskt tilltalande metallfogar.